One of the annual highlights of my personal life, the Mänttä Music Festival, starts next Wednesday, August 6th.

The sun is shining and the beautiful little town seems to be prepared to become the Piano Capital of Finland next week.

It is hard to believe that this is already the festival’s 16th anniversary. It feels like we just started it! Much has changed over the years, though. The festival has developed into an international event, featuring world-class pianists as well as promising young artists. And, the festival will also be evolving this year. I am excited to see how this year’s festival turns out, since it has a new main stage and it starts a month later than in previous years.

Because of the many novelties, a tremendous amount of work has been put into this year’s event. One person who deserves special thanks for her efforts is our new producer, Jaana Luuppala, who joined the team in February.

Soon it will be time to enjoy the fruits of our labor. In my opinion, the greatest thing about organizing a festival is the possibility of sharing with the audience, fellow musicians, and other friends the things one loves and finds valuable. That’s what keeps our small organization going!

For those who are interested in what will happen in Mänttä next week, below I have attached my text from our festival catalogue:

 

Dear Friend of Piano Music,

A new era is dawning for the Mänttä Music Festival. It is being transferred to August, condensed into a five-day event and its main concert venue will be the new pavilion that was completed at the Gösta Museum in June.

Once again this year, the core of piano music will be sought at concerts performed by world-class virtuosos, such as Paul Lewis, Anna Vinnitskaya and Laura Mikkola.

The lecture concerts featuring the wizard of freestyle playing Jukka Nykänen and the pianist-cum-brain researcher Fredrik Ullén will add a new kind of perspective on interaction between the audience and musicians to the festival.

Mänttä Church will be the venue for a unique concert on Saturday, when Slawomir Zubrzycki, who has also become an Internet star, plays a viola organ instrument, which he built on the basis of a design by Leonardo da Vinci. It looks like one of the piano’s forefathers, but sounds like a cello orchestra!

The onward march of young talents on Saturday will take the festival back to its roots. This year’s young artistes are Tuomas Kyyhkynen and Johannes Piirto. Super promises under twenty will demonstrate their talent at a joint concert featuring students from the Sibelius Academy’s youth training line and the Youth Piano Academy.

Mänttä is once again this year a festival for music lovers of all ages.  Admission to the children’s opera Silver Spoon, sponsored by the town of Mänttä-Vilppula, is free for all under-10s.

My aim has been to plan a festival that advances experientially and energetically from one event to another and gives joy and inspiration just as much to the occasional music lover as to the professional listener, irrespective of age. It has been fun and stimulating to put together this revamped piano festival. I hope this pleasure is something that also the audience will share!

Niklas Pokki
Artistic Director

(Translated by Gregory Coogan)

 

 Lähtölaskenta Musiikkijuhlille alkaa!

Täällä sitä taas ollaan, Mäntässä. Aurinko paistaa ja idyllinen pikkukaupunki näyttää olevan valmis ottamaan muutaman päivän päästä roolin Suomen pianopääkaupunkina ja vastaanottamaan sankan joukon pianisteja ja pianonystäviä.

Tuntuu ihmeelliseltä, että nyt järjestetään jo kuudettatoista pianofestivaalia Mäntässä. Vuosien aikana on kyllä edistytty hurjasti – kansainvälistyminen on ollut ripeää ja nuorten pianistien asiallakin ollaan entistä paremmin eväin. Tänä kesänä astutaan taas monta uutta askelta eteenpäin Serlachius-museo Göstaan sijoittuvan uuden pääkonserttipaikan myötä.

Järjestämishommissa on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen hauskaa, vaikka työtä on monien uudistusten vuoksi ollut todella paljon. Tässä vaiheessa erityiskiitos osoitettakoon musiikkijuhlien uudelle tuottajalle, Jaana Luuppalalle, joka astui remmiin helmikuussa ja joka saa hommat luistamaan kuin rasvattu.

Ensi viikolla sitten päästään nauttimaan työn hedelmistä. Musiikkijuhlien järjestämisessä parasta on se, kun saa jakaa arvokkaina ja hienoina pitämiään asioita muiden kanssa!

Pieni esittely juhlien ohjelmasta on alla. Teksti on julkaistu musiikkijuhlien tämän vuoden ohjelmakirjassa.

Hyvä pianomusiikin ystävä,

Uusi aikakausi alkaa Mäntän Musiikkijuhlilla. Festivaali siirtyy elokuulle, tiivistyy viisipäiväiseksi ja saa pääkonserttipaikakseen Gösta-museon kesäkuussa valmistuneen paviljongin.

Pianomusiikin ydintä etsitään tänäkin vuonna maailmanluokan pianistien, kuten Paul Lewisin, Anna Vinnitskayan ja Laura Mikkolan konserteissa.

Vapaan soiton velho Jukka Nykäsen ja pianisti-aivotutkija Fredrik Ullénin luentokonsertit tuovat festivaalille uudenlaista näkökulmaa yleisön ja muusikoiden vuorovaikutukseen.

Mäntän kirkossa kuullaan lauantaina ainutlaatuinen konsertti, kun nettihitiksikin noussut Slawomir Zubrzycki soittaa Leonardo da Vincin suunnitelmien perusteella rakentamaansa viola organistaa — renessanssisoitinta, joka näyttää pianon esi-isältä, mutta kuulostaa sello-orkesterilta!

Nuorten lahjakkuuksien esiinmarssi lauantaina vie festivaalin takaisin juurilleen. Vuoden nuoret taiteilijat ovat Tuomas Kyyhkynen ja Johannes Piirto. Alle kaksikymppisiä superlupauksia taas kuullaan Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen ja Nuorten pianoakatemian yhteiskonsertissa.

Mänttä on tänä vuonna myös kaikenikäisten musiikinystävien juhla — Mänttä-Vilppulan kaupungin sponsoroimaan lastenoopperaan Hopeinen lusikka on kaikilla alle 10-vuotiailla vapaa pääsy.

Olen halunnut suunnitella festivaalin, joka etenee elämyksellisesti ja energisesti tapahtumasta toiseen ja joka tuottaa iloa ja inspiraatiota yhtä lailla satunnaiselle musiikinystävälle kuin ammattikuuntelijallekin iästä riippumatta. Uudistuvaa pianojuhlaa on ollut innostavaa ja hauskaa olla tekemässä. Toivottavasti tämä riemu välittyy myös yleisölle!

Niklas Pokki
taiteellinen johtaja